top of page

Nada Srbije živi: Neumorni Mitrović srušio Litvance

Fudbaleri Srbije pobedili su Litvaniju u Viljnusu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. rezultatom 2:1 i time sačuvali šansu da se direktno plasiraju na kontinentalni šampionat.


Orlovi posle šest mečeva zauzimaju treće mesto u grupi B uz 10 bodova, jednim manje od drugoplasirane Portugalije.


Da bi prestigli aktuelnog šampiona Evrope i sa druge pozicije se domogli Eura potrebno je da u poslednja dva kola slave protiv Luksemburga (14. novembra) i Ukrajine (17. novembra), te da Portugalci ne uspeju da savladaju jednog od dva naredna rivala - Litvance ili Luksemburžane.


Ukoliko do toga ne dođe, ekipa Ljubiše Tumbakovića ima šansu da se kroz baraž Lige nacija u martu plasira na EP.


Utakmica u glavom gradu Litvanije rešena je na početku drugog poluvremena, kad je Aleksandar Mitrović postigao oba pogotka, na dodavanja Adema Ljajića.


Snažni napadač je najpre u 49. minutu "bacio" na travu rivala u petercu i neometan sa pet metara prosledio u mrežu povratnu loptu Ljajića.


Slična situacija bila je viđena četiri i minuta kasnije.


Tad je Radonjić proigrao utrčalog Ljajića na desnoj strani šesnaesterca, odakle je plejmejker Bešiktaša ponovo poslao loptu u pet metara do Mitrovića za rutinsku egzekuciju.


Napadač Fulama je tako došao do 31. pogotka na 53 meča za reprezentaciju i popeo se na šesto mesto večne liste strelaca. Na petoj poziciji mu za gol beži legendarni Rajko Mitić.


Do golova Mitrovića, Orlovi su imali problema da probiju organizovanu odbranu domaćina.

Uprkos konstantnoj kontroli igre, srpski igrači nisu uspevali da iskreiraju smisleniju akciju u napadu i ozbiljnije ugroze domaćina.


Posle uvodne dve šanse u prva tri minuta preko Mitrovića i Ljajića, Srbija je do velikog odmora zapretila samo još jednom. Milivojević je sredinom poluvremena centrirao na drugu stativu odakle je Mitrović pokušao glavom, međutim, golman Černiauskas je dobro reagovao.


I tokom većeg dela drugog poluvremena, Tumbakovićev sastav je imao terensku inicijativu, ali je usled dvostruke prednosti u finišu u potpunosti stao.


To su Litvanci iskoristili, zaigrali konkretnije i smanjili zaostatak golom rezerviste Kazlauskasa u 79. minutu. Do drugog gola, ipak, nisu mogli, uprkos velikoj šansi u nadoknadi vremena, pa se Orlovi sa Baltika vraćaju uz trijumf.


Litvanija ostaje poslednja u grupi uz jedan bod. Ukrajinci su posle trijumfa nad Portugalijom obezbedili prvu poziciju sa 19 bodova, dok je Luksemburg četvrti sa četiri poena.


Pogledajte rezultate i tabele kvalifikacionih grupa.


Tok duela iz Viljnusa mogli ste da pratite uživo uz NAŠ PORTAL.


Srbija (4-2-3-1): Dmitrović - Miletić, Milenković, Kolarov, Mladenović - Maksimovič, Milivojević - Radonjić, Ljajić, Kostić - Mitrović


Litvanija (4-3-2-1): Černiauskas - Baravikas, Klimavičijus, Girdvainis, Mikoliunas - Golubickas, Šimkus, Vorobjovas - Verbickas, Lasickas - Matulevičijus


Srbija je već u trećem minutu imala priliku za gol, po desnoj strani je probio Radonjić i ubacio na peterac, ali je ispred Mitrovića reagovao defanzivac domaćih.

I u narednom napadu su Orlovi mogli do pogotka, ali je udarac Ljajića sa desetak metara zaustavio Černiauskas.


Na drugoj strani se golman Dmitrović poigravao sa loptom i izgubio je, ali je ostao nekažnjen zbog nesmotrene reakcije.


U nastavku je ritam opao i nije viđena opasnija prilika ni na jednoj ni na drugoj strani. Vredan pomena bio je udarac Aleksandra Kolarova iz slobodnog udarca u 18. minutu.

Srpski tim sve vreme ima veći posed lopte i kontroliše ritam, ali za sad ne uspeva da ugrozi gol rivala.


Ponovo su Orlovi imali šansu preko Mitrovića. Milivojević je sjajno centrirao, a snažni napadač nadskočio protivnika i glavom poslao loptu uz desnu stativu, međutim, Černiauskas je sjajno reagovao.


su Litvanci sa distance preko Verbickasa, ali je Dmitrović bio dobro postavljen.

Domaći tim je u finišu poluvremena zaigrao konkretnije i u nekoliko navrata mogao da ugrozi gol Srbije. Ipak, odbrana Orlova je bez problema sprečila te pokušaje. 


Do poluvremena nije zabeležena nijedna konkretnija situacija.


Litvanija - Srbija 0:0 (poluvreme)


Adem Ljajić

Od starta drugog dela, na teren je umesto Kostića ušao Mijat Gaćinović.


Goool! Srbija vodi od 49. minuta golom Aleksandra Mitrovića! Snažni napadač je iskoristio centaršut Adema Ljajića sa desne strane i iz peterca poslao loptu u mrežu za 30. pogodak na 53. meču u reprezentaciji. Igrač Fulama se tim golom usamio na šestom mestu večne liste strelaca.


Goool! Srbija vodi sa 2:0 od 53. minuta, ponovo je pogodio Mitrović! Radonjić je proigrao Ljajića na desnoj strani šesnaesterca, a ovaj opet proigrao Mitrovića u petercu za rutinsku egzekuciju. Stamenom fudbaleru sada nedostaje jedan gol da se na petom mestu večne liste izjednači sa legendarnim Rajkom Mitićem.


Orlovi su nastavili sa kontrolom utakmice i posle drugog kola, na 20 minuta do kraja vrlo lako je moglo da bude i 3:0. Radonjić je probio po desnoj strani i šutirao u bliži ugao, ali je na mestu bio golman domaćih.


Gol! Litvanija smanjuje rezultat na 2:1 u 79. minutu, golom rezerviste Kazlauskasa! Vezista domaćih je sa petnaestak metara iskosa šutirao snažno u bliži ugao Dmitrovićevog gola i uspeo da savlada golmana Srbije.


U finišu je Mitrović mogao i do het-trika, šutirao je glavom sa sedam metara na centarštu Radonjića, ali je gađao pravo u golmana.


Litvanija je u nadoknadi vremena imala sjajnu šansu za gol, ali je lopta otišla pored stative.


Litvanija - Srbija 1:2 (kraj)



3 views0 comments

Comentários


bottom of page